De Rockwell Jupiter GPS module

Inleiding

De Rockwell Jupiter TU30-D140 is een GPS ontvangst module, geschikt voor OEM (Original Equipment Manufacterers). Met andere woorden, bedoeld om onderdeel te worden van een groter geheel. Denk daarbij aan een boordcomputer van een boot of auto, een klok voor een computersysteem, een tijdbasis voor een mobiel communicatienetwerk enz.

De module is 4 bij 7 cm groot, heeft een 20 polige connector voor de diverse signalen en voeding en een MCX connector om de GPS antenne op aan te sluiten.

Om de module te kunnen gebruiken heb je niet zoveel nodig: een 5V voeding, een antenne en een ttl naar rs232 converter als je de module op de pc aan wilt sluiten.

De module is een 12 parallel-kanaals ontvanger, dwz hij ontvangt maximaal 12 satellieten simultaan met 12 correlatoren. Bestudeer voor de exacte specificaties deze documenten in Adobe Acrobat formaat. Ze staan op de cdrom als je die bij de module gekregen hebt, of zijn te vinden op Internet. Zie de lijst met URL's aan het eind van deze tekst.

Ik wil de ervaringen die ik tot nu toe heb opgedaan met deze modules in deze tekst met de andere bezitters delen, en op deze manier een experimenteerders handleiding maken. Deze info is onvolledig en misschien zelfs fout. Voor de "echte" documentatie raadpleeg de acrobat pdf files op onderstaande links.

Antenne aansluiting.

Dit is een haakse MCX connector, ook wel OSX genoemd. Hij is tamelijk onbekend bij radioamateurs en andere electronica hobbyisten, alhoewel hij vrij gangbaar is in het GPS/GSM wereldje. Er zijn aktieve GPS antennes die al met zo'n connector aan de kabel afgemonteerd zijn en die je dus direct op de module aan kunt sluiten, maar de meeste antennes hebben een SMB of een BNC connector.

Mogelijk heb je een kabeltje bij de module gekregen waar je zelf een andere connector op aan kunt sluiten. Denk er bij het monteren van dit kabeltje op b.v. een BNC chassisdeel aan dat je de eventuele impedantiesprong zo kort mogelijk houdt: dus de coaxkabel over een lengte van maximaal 2 cm uitsplitsen en dan de BNC aansluiten. Het niet-coaxiale gedeelte van de verbinding moet zo kort mogelijk zijn. Gebruik nog liever een BNC/SMB connector die speciaal bedoeld is voor deze kabel.

Alleen voor de gevorderde SHF amateur: Als je het aandurft is het mogelijk om de haakse MCX connector op het moduul er af te solderen en er een andere connector op te zetten. De haakse connector is een SMD onderdeel en ligt eigenlijk los op de print. Hij zit met 5 soldeerpunten vast: 4 op de hoeken en 1 in het midden. Door de connector met de soldeerbout te verwarmen komen de 4 hoekpunten wel los, maar de center aansluiting wordt niet warm. Daarvoor zal je de stip die in het midden van de cirkel zit aan de andere kant van de print moeten verwarmen. Gebruik geen geweld! Als je de multilayer print kapotmaakt is de module zo goed als verloren.

Antenne

Je kunt zowel een aktieve antenne (met voorversterker) als een passieve antenne gebruiken. De voeding voor de antenne gaat over de coaxkabel en is een aparte aansluiting op de 20 polige signaalconnector. Je kunt dus zowel 3,3V, 5V als 12V aktieve antennes gebruiken door de juiste spanning aan te sluiten op het moduul. Ik heb zelf enkele oppervlakkige testjes gedaan met een simpele passieve antenne (open dipool) en ook dat werkt. Dan sluit je uiteraard niks aan op de antenne-voeding aansluiting van het moduul, want een passieve antenne kan een kortsluiting zijn voor de voeding! Op de cdrom en in de URL lijst hieronder staan enkele bouwbeschrijvingen van GPS antennes. Door de kleine afmetingen en het direct zichtbare resultaat is het een leuk zelfbouw object. Bij gebruik van een passieve antenne moet de kabeldemping op 1,57 GHz zo klein mogelijk zijn, iedere extra verzwakking zal directe consequenties hebben voor de kwaliteit van de ontvangst en dus ook op de positiebepaling.

20 polige interface connector

Deze 2*10 pens connector voert de voeding en alle in- en uitgaande signalen uitgezonderd het GPS antennesignaal. De connector heeft een 2.0 mm pinafstand, wat tamelijk ongebruikelijk is.  

20p connector signaal beschrijving

Voor de exacte documentatie hiervan: zie de datasheet in de download pagina.

Supercap installeren

Om de 'time to fix' bij het inschakelen zo kort mogelijk te houden is het mogelijk om een supercap (goldcap) als backupbatterij te monteren op het Jupiter board. Er past een supercap van 12,5mm doorsnee en 7mm hoogte met een pin afstand van 5 mm op het board. Deze condensatoren zijn in de electronica detailhandel te krijgen. Waardes zijn 0,1 of 0,22 Farad bij een maximale werkspanning van 5,5V. Met een 0,22F supercap kan de Jupiter langer dan 48 uur de klok door laten lopen zodat de ontvanger dan sneller weer een positie bepaald heeft na het inschakelen. Voor een langere backup tijd moet er extern een NiCd of NiMh accu aangesloten worden met een laadcircuitje.
De supercap wordt op positie C2 in het board gesoldeerd. De met min (-) gemarkeerde aansluiting komt in het ronde soldeereilandje.

Beschikbare software

Alle software die over de serieele poort met een GPS ontvanger kan communiceren met het NMEA-0183 protocol werkt met deze ontvanger. De NMEA uitgave kan geconfigureerd worden. Er zijn honderden programma's en toepassingen zoals APRS en lcd aansturings applicaties beschikbaar zodat ik hier niet op in zal gaan.  Zie voor een korte lijst de links pagina.